Najave Sarvaš

Sarvaški inovator osmislio “Sar-ring”, igru za cijelu obitelj

Inovator Zlatko Stupnišek (47) iz Sarvaša autor je nove društvene igre nazvane “Sar-ring”, koju mogu igrati svi, i djeca od osam godina, i bake i djedovi. Igru je osmislio prije nekoliko godina, a usavršavao ju je protekle dvije. S obzirom na to da nije htio riskirati i predstaviti ju javnosti prije nego što je zaštitio autorska prava, njegova ju je obitelj, kaže, “kriomice” igrala kod kuće. Danas tomu više nije tako.

Zlatko je nedavno zaštitio ideju, logotip i industrijski dizajn te sada želi i drugima predstaviti igru, zainteresirati ih i pružiti im mogućnost da se dobro zabave u krugu obitelji i prijatelja. Igra je dobila naziv prema prva tri slova toponima Sarvaš te prema ringovima, odnosno, obručima kojima se igrači koriste u osvajanju bodova.

– ‘Sar-ring’ je društvena igra koju sam osmislio ponajprije za svog sina kako bih ga maknuo od računala i sličnih tehnoloških stvarčica. Jednom sam se prilikom igrao s njim, došli smo na ideju da nešto bacamo i tako se sve pokrenulo – objašnjava Stupnišek začetke svoje ideje.

– Želim ljude potaknuti da se druže. Nisam želio da igra bude namijenjena samo djeci nego čitavoj obitelji – kaže Stupnišek i objašnjava da igru istodobno mogu igrati minimalno dva igrača, a najviše šesnaestero, a na kraju igre može pobijediti i onaj najlošiji igrač.

– Svatko igra za sebe, odnosno svaka grupa igrača igra za sebe. Cilj je igre što prije osvojiti 101 bod. Stvar je u tome što ostali igrači, kada vide da dolaziš do neke faze, imaju priliku oduzeti bacanje i ring boljem igraču ili onome pri završetku igre. Kad mu četiri puta oduzmeš bacanje, on ispada iz igre – objašnjava Stupnišek i dodaje da se za igranje ove igre ipak mora “uključiti mozak”.

– Htio sam da igra bude zanimljiva, opuštajuća, ali i da se malo stimuliraju moždane stanice. Nisam želio da to bude samo puko bacanje krugova, namjera je da se protivnika mudro svlada – kaže Zlatko Stupnišek. Ističe kako mu interes nije velika zarada od igre, ali vjeruje da bi mogla zaživjeti.

– Kada i ako se sve pokrene, mogli bi krenuti i turniri u Sar-ringu, nisu svi za nogomet i rukomet – našalio se Zlatko i dodao kako u glavi ima još puno planova za “Sar-ring”, primjerice o postavljanju njezine fiksne inačice u većem obliku u jednom od parkova u Osijeku. Osim ovog prototipa, Zlatko je osmislio još jedan, u kojem bi ploča osim za igru, služila kao stolić za kavu. Ideja je to koja će svakog ljubitelja sitcoma “Seinfeld” asocirati na Kramerovu ideju Knjige o stolićima za kavu, koja je ujedno i bila stolić za kavu.

– Stavite stolnjak gore i imate stolić za kavu. Ako vam se u jednom trenutku zaigra, maknete stolnjak, okrenete ploču i imate igru – kaže Zlatko.

Uz samu igru, koja se sastoji od drvene ploče, krugova i štapića, Zlatko je osmislio i blokove za bilježenje rezultata te kape s prepoznatljivim logotipom. Igra je lako prenosiva, može se igrati svagdje: u kući, u dvorištu, na izletu u prirodi, pa i na plaži. Igru Zlatko namjerava predstaviti različitim udrugama i društvima, koje bi se mogle zainteresirati za nju. Inače, Zlatko je po struci mesar, radi kao zaštitar, a ideje mu neprestano pristižu pa u svom rokovniku ima već nekoliko pripremljenih, čija će realizacija pričekati dok ne vidi kako će se “Sar-ring” svidjeti igračima.

Iako njegove igre još nema u proizvodnji, za sve informacije, upite za suradnju i prezentaciju zainteresirani se mogu javiti Zlatku Stupnišeku e-mailom: zstupnisek@gmail.com.

Jasenka PEJAKOVIĆ

Srodni članci

Pročitajte također i
Close
Back to top button