Vijesti

Danas je Dan sjećanja na bebe anđele

AKO NIKADA niste izgubili bebu, imali spontani pobačaj ili rodili mrtvorođenče vjerojatno ni ne znate da je upravo danas, 15. listopada, svjetski Dan sjećanja na mnoge male anđele – dan kada se za sve te male duše pale svijeće i obilježavaju brojne ceremonije diljem svijeta.

Sretne ste ako to nikada niste doživjele, jer male duše koje postaju anđeli u nebo odlaze – svaki dan.

Bebe preminule još u majčinom trbuhu ili nedugo nakon rođenja često budu zaboravljene od strane svih osim roditelja malih anđela, te društvo očekuje da se o takvim stvarima previše ne priča.Žene koje su nepovratno izgubile veliki komadić sebe često imaju potrebu pričati o izgubljenoj trudnoći i mrtvorođenoj djeci, jer su zajedno s njima nestali i svi snovi i iščekivanja o upoznavanju djeteta.

„Nikad te nisam upoznala, ali mi nedostaješ“
Ovaj međunarodni dan nastao je na inicijativu Lise Brown i Robyn Bear koje su osnovale organizaciju „15th October“.

Organizacija želi pomoći roditeljima djece anđela na način da se počne javno govoriti o boli koju prolaze i potaknuti ljude oko njih da im što više pomognu, obzirom da takav razgovor obično na žene djeluje dobro.

Cilj je organizirati stručno osoblje u bolnicama kako bi se roditelji neposredno nakon gubitka djeteta imali kome obratiti. Još uvijek je to vrlo loše organizirano i najčešće je potrebno samoinicijativno posjetiti psihoterapeuta.

Jednako važno je i educirati okolinu kako pravilno reagirati. Mnogo je članova obitelji i prijatelja koji u teškim trenucima žele  pomoći roditeljima, no jednostavno ne znaju kako.

Većini majki se ne pruži prilika da posljednji puta vide svoje anđele, što se ovom inicijativom također želi promijeniti.

Trenutak u trbuhu – vječnost u srcu

Roditelj svoje dijete uvijek ima u mislima, pa i onda kada je ono na nebu. Iako oni o tome ne pričaju, već tuguju u tišini – bol i žaljenje s godinama ne nestaje.

Znate li da

– roditelji koji su izgubili svoje bebe NIKADA je ne prebole, bez obzira koliko je godina prošlo
– roditelji koji nakon gubitka bebe nemaju adekvatnu podršku često oboljevaju od psihičkih bolesti poput PTSP-a, depresije, anksioznosti koje često dovode do drugih problema – na poslu, razvoda, problema u komunikaciji s okolinom.

– je gubitak djeteta najjača tuga koju čovjek može osjetiti?
Prema podacima Hrvatskog društva za perinatalnu medicinu – stopa perinatalnog mortaliteta za 2014. godinu iznosi 4.2 promila što je skoro za jedan promil više u odnosu na prošlu godinu. Prema tom statističkom podatku, gledajući europske zemlje, Hrvatska spada u zemlje s niskim perinatalnim mortalitetom. Smrtnost novorođenčadi veća je nego prošle godine, a najčešći zabilježeni uzroci su komplikacije u trudnoći, infekcije, kongenitalne malformacije i bolesti majke. Perinatalni mortalitet svakako je pokazatelj socijalno-gospodarskih prilika zemlje te organizacije i funkcioniranja zdravstvenog sustava.
Perinatalna dob obuhvaća djecu nakon 22. tjedna trudnoće do 7 dana starosti.

Potrebno je posvetiti barem jedan dan sjećanju na anđele koji su na nebo otišli prerano, ali koji su svejedno zauvijek ostavili neizbrisivi trag.

Puno ljudi svaki dan pati potiho, pa zato dajte svoju podršku svima koji su iskusili ovo doista bolno iskustvo
Pružite zagrljaj, uputite toplu riječ, osmijeh, zapalite svijeću u ime svih malih Anđela na nebu i njihovih roditelja koji svakodnevno žive sa svojom boli.
U znak sjećanja, danas u 19 sati u prozorima diljem svijeta pale se svijeće za malene anđele. Bez obzira jeste li roditelj anđela ili tek netko tko želi upozoriti svijet na postojanje anđela u našim mislima, pridružite se ovoj inicijativi i zapalite svijeću.

Osoba je osoba, nebitno koliko je mala.  

Srodni članci

Pročitajte također i
Close
Back to top button