Hrvatska

JOSIPOVO – DAN OČEVA

Na današnji se dan (19. ožujka) u Hrvatskoj i u još nekim europskim zemljama obilježava Dan očeva. Ovaj datum u našoj je zemlji odabran zbog blagdana sv. Josipa, Isusova oca.

Prvi Očev dan održan je 5. lipnja 1908. u Fairmontu u SAD-u, nakon rudarske katastrofe u Monongahu u kojoj je poginulo oko 360 ljudi. Mnogi od njih su bili očevi, njih 250, što je ostavilo brojnu djecu bez očeva. Grace Golden Clayton je bila jedna od njih te je predložila pastoru Robertu Thomasu da održi misu u čast svim poginulim očevima.

Ubrzo se proslava proširila i po drugim gradovima Sjedinjenih Američkih Država, a nije dugo trebalo da se proširi na cijeli svijet, ali ne slavi svaka zemlja Dan očeva na isti dan.

Najstariji zapis na kojem se spominje Dan očeva datira još iz vremena starog Babilona. Pronađena je pločica na kojoj je dječak Elmesu napisao čestitku svom ocu i to prije više od 4000 godina! Elmesu je u toj poruci svom ocu poželio dobro zdravlje i dug život.

Za razliku od manjine zemalja, u većini se zemalja Dan očeva slavi treću nedjelju u lipnju. U Hrvatskoj, Italiji, Lihtenštajnu slavi se 19. ožujka, u mjesecu koji je na poseban način posvećen svetom Josipu, Isusovom ocu.

Dragim tatama želimo sretan Dan očeva, a svima vama koji danas slavite imendan, želimo sretno Josipovo!

Related Articles

Back to top button