OsijekOsijek i okolica

Grad Osijek ukinuo komunalni doprinos za gospodarstvenike i pokrenuo II. fazu prodaje čestica u Zoni Nemetin

Svi koji u Osijeku grade gospodarsko-poslovne građevine od 1. siječnja 2022. oslobođeni su plaćanja komunalnog doprinosa, poručio je u srijedu na konferenciji za medije osječki gradonačelnik Ivan Radić. Za sve ostale namjene, poput primjerice izgradnje stambene zgrade, komunalni doprinos smanjuje se za 10 posto.

– Grad Osijek širom otvara svoja vrata poduzetnicima i investitorima. Prva konkretna mjera koju smo donijeli je ukidanje komunalnog doprinosa za gospodarstvenike. Riječ je o višemilijunskim olakšicama koje će, uvjereni smo, kada investitori budu odlučivali između Osijeka i nekog drugog grada, prevagnuti u korist Osijeka – istaknuo je gradonačelnik Radić.

Tako će, recimo, olakšica za izgradnju gospodarsko-poslovne građevine od 12.000 prostornih metara u 1. zoni iznositi 960.000 kuna, u 2. zoni 720.000 kuna, u 3. zoni 540.000 kuna te u 4. zoni 180.000 kuna. Za izgradnju stambene zgrade površine 12.000 prostornih metara u 1. zoni komunalni doprinos smanjuje se za 96.000 kuna, u 2. zoni za 72.000 kuna, u 3. zoni 54.000 kuna te u 4. zoni 18.000 kuna.

– Ukidanje komunalnog doprinosa tek je jedna od olakšica koju je Grad Osijek namijenio poduzetnicima. Niz pogodnosti čeka investitore u našoj Industrijskoj zoni Nemetin, koja je po uvjetima građenja i kupovine zemljišta zasigurno najpovoljnija u Hrvatskoj – dodao je osječki gradonačelnik i najavio početak prodaje građevinskih čestica II. faze u Industrijskoj zoni Nemetin.

– Nakon što je rasprodana prva faza, danas smo krenuli u prodaju druge faze. Objavljen je javni natječaj za 10 građevinskih čestica ukupne površine 220.000 četvornih metara. Kroz naš program poticaja i olakšica investitori u Nemetinu mogu kroz tri godine iskoristiti do 200.000 eura potpora – rekao je Radić, ističući kako je cilj ovih mjera stvoriti nova radna mjesta.

Javni natječaj za osnivanje prava građenja u Zoni Nemetin otvoren je od 8. veljače 2022. na neodređeno, odnosno do ugovaranja prava građenja na svim građevinskim česticama. Čestice su veličine od 8.055 m2 do 44.851 m2. Industrijska zona Nemetin površinom se inače svrstava u velike poslovne zone te je u cijelosti infrastrukturno opremljena i izvrsno prometno povezana, s obzirom na blizinu riječne i zračne luke, te autoceste i željeznice.

Sve informacije o poduzetničkim zonama u Osijeku te o poticajima i olakšicama za investitore dostupne su na https://www.osinvest.hr/hr/ .

Srodni članci

Pročitajte također i
Close
Back to top button