Najave Sarvaš

Tretiranje komaraca avionima

Prema danas zaprimljenim preporukama Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Grad Osijek u srijedu i četvrtak provodi tretmane komaraca iz zraka – potvrdila je danas zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš.

Bit će to peto i šesto po redu aviotretiranje u ovogodišnjoj borbi protiv komaraca u Osijeku, a tretmani će kao i prethodnih puta obuhvaćati zeleni pojas iznad 1300 ha šume kod Sarvaša u srijedu, te Halaševa i Topolika u četvrtak.

– Očekujemo da Zavod za javno zdravstvo i okolnim općinama i gradovima u Osječko-baranjskoj županiji uputi preporuke za aviotretmanom jer jedino takvim, zajedničkim djelovanjem možemo postići veću učinkovitost provedenih tretmana. Jučer smo odradili tretmane sa zemlje istočnog dijela grada, danas nastavljamo u zapadnome dijelu, dok će sutra avion poletjeti iz Zračne luke Klisa iza 19 sati – izvijestila je osječka dogradonačelnica.

Zbog trenutačne izvanredne situacije s komarcima, Grad Osijek rebalansom Proračuna planira osigurati dodatnih 1,5 milijuna kuna, što će ovogodišnju financijsku konstrukciju za monitoring, kontrolu komaraca i stručni nadzor zaokružiti na 3,5 milijuna kuna.

– Do današnjega dana smo u kontrolu komaraca na području grada Osijeka uložili 2,4 milijuna kuna. Sve preporuke, ukupno njih 27, izvršili smo odmah po primitku te za njihovu učinkovitost dobili pozitivna mišljenja stručnoga nadzora Zavoda za javno zdravstvo – kazala je Gamoš, te pojasnila da je od toga bilo sedam larvicidnih i 20 adulticidnih tretmana, ne računajući predstojeće tretmane iz zraka.

Gamoš je podsjetila da jedino Grad Osijek, uz nekolicinu okolnih općina, sustavno ispunjava svoje zakonske obveze glede tretiranja komaraca, zbog čega apelira na nužnost uključivanja Županije osječko-baranjske i Vlade RH, radi dugoročnog i kvalitetnijeg rješenja problema s komarcima u Slavoniji.

Inače, Vlada je dosad, od 2014. i premijera Milanovića do 2019. i premijera Plenkovića, u tri navrata uputila financijsku pomoć u borbi protiv komaraca u Osječko-baranjskoj županiji, no u izostanku koordiniranih i sustavnih tretmana u županiji, takve pomoći ostaju samo vatrogasne mjere.

Srodni članci

Pročitajte također i
Close
Back to top button