Hrvatska

SUTRA 19.3 DAN OČEVA

Mjesec ožujak, točnije 19. ožujka je dan kada slavimo Dan očeva u Hrvatskoj i u drugim europskim zemljama. Zašto 19. ožujak? Hrvatska je odabrala navedeni datum radi blagdana Sv. Josipa (SRETAN IMENDAN) , oca Isusa. Prvi zabilježen Dan očeva se održao davne 1908 godine u SAD – u kada je nažalost za velike rudarske katastrofe poginulo 250 očeva koji su radili u rudniku.

Priča govori kako je ožalošćena kćer nakon tragedije u kojoj je izgubila oca otišla lokalnom pastoru kako bi on održao svetu misu za sve poginule očeve. Misa je predstavila važnost i ulogu očeva u obitelji, točnije zahvaljujući njoj danas imamo dan u kojemu slavimo prisutnost očeva u našim životima. Obilježavanje navedenog dana krenulo je tada 19 – og lipnja.

Navedeni dan se ne slavi u cijelom svijetu na isti datum, većina zemalja svijeta navedeni dan slavi treću nedjelju u mjesecu lipnju, dok određene zemlje poput Hrvatske imaju svoje datume obilježavanja iza kojih stoje razni razlozi. Ne bitno kojeg datuma se slavio dan u kojemu smo ponosni na svoje očeve, bitno je da na taj dan pokažemo svoju zahvalnost i ljubav prema jednome od naših roditelja. Slavlje zahvalnosti je uvijek dobro došlo.

Zašto slavimo Dan očeva?

Dan očeva je dan koji je posvećen u čast svakog oca i kao takav slavi očinstvo i utjecaj i položaj očeva u današnjem društvu. Možemo reći kako nadopunjuje majčin dan. Isto kao i na majčin dan, dan očeva je dan kada se zahvaljujemo našim očevima na svemu što su učinili za nas i kada ih možda i iznenadimo ponekim poklonom.

Veoma je bitno obilježavati i slaviti dane koji su rezervirani za naše roditelje, jer upravo je to jedan od načina kako im možemo dati do znanja da smo zahvalni na njihovoj žrtvi, odricanju i ostalim stvarima. I dok se kod nas u Hrvatskoj navedeni dan više slavi privatno u krugu najbliže obitelji, razne zemlje organiziraju masovna slavlja i proslave kako bi se pokazalo svim očevima, osobito onim samohranima kako su i oni bitni u današnjem svijetu.

Nekako nam je normalno slušati pojam samohrana majka, no mnogi zaboravljaju da postoje i samohrani očevi. Svijet bilježi sve više slučajeva u kojima se očevi bore nad skrbništvom svoje djece, što je do prije par godina doslovno bio nezamisliv scenarij. Kada pričamo o muškarcima i njihovoj ulozi u današnjem svijetu, ona svakako postaje bolja.

Dan očeva i uloga očeva u današnjem svijetu

Uloga očeva se danas bitno razlikuje nego prije 50 – ak godina. Prije su mnogi na očeve gledali kao glavu kuće, kao hranitelje obitelji, muškarce koji donose novac. Nekada su očevi i majke točno znali svoje uloge u odgoju djeteta, no srećom stvari su se isto tako drastično promijenile. Na dan očeva danas slavimo novu vrstu očeva, one koji se sve češće odlučuju ostajati doma i brinuti se o djetetu dok majka radi, one koji poštuju vrijednost obitelji.

I dok moderan svijet utječe pozitivno kada pričamo o novim i mladim očevima, još uvijek nažalost možemo pronaći i primjere očeva koji su tradicionalni i nepopustljivi i koji smatraju da je ženin posao biti doma i odgajati djecu dok je on glava kuće. Statistički gledano sve više mladih očeva se također bore za svoju djecu ukoliko dolazi do rastave, što diže svjesnost o samohranim očevima. Bilo kako bilo, točnije neovisno o razlogu radi kojeg slavimo Dan očeva, bitno je biti zahvalan na prisutnosti oca u našem životima.

Srodni članci

Pročitajte također i
Close
Back to top button