Sarvaš

Sarvaš: Aktivni segment borbe protiv komaraca

Od idućeg tjedna kreće aktivni segment borbe protiv komaraca.

Na području uz Dravu u visini Sarvaša bit će izveden prvi ovogodišnji, odnosno ovosezonski larvicidni tretman. Potom od sredine mjeseca (18. travnja) na 16 lokacija, a gradu postavit će se tzv. CDC-i, odnosno klopke za odrasle jedinke. Na tjednoj bazi krenut će se i s metodom čovjeka aspiratora, a na području grada proširenom i na područje Čepina s pozicijskim klopkama na 20 lokacija pratit će se potencijal pojave tigrastog komarca. Uz ovo, čini se kako se ove godine prvi put očekuje i učinkovitije uključivanje u borbu i samih građana.

Obznanjeno je ovo na jučer održanoj konferenciji za novinare na kojoj su Romano Kristić u ime Grada Osijeka te Enrih Merdić i Mirta Sudarić Bogojević s Odjela za biologiju osječkog Sveučilišta, obavijestili o aktualnom stanju o komarcima na području grada.

Obavljeni su prvi terenski izvidi, sporadično mala aktivna legla zabilježena su u sjeverozapadnom dijelu grada (područja uz Dravu u visini Višnjevca i Josipovca), a predikcijski model pokazuje legla na području uz Sarvaš.

– Svi smo spremni za borbu protiv komaraca, ali ta borba ograničena je teritorijalno – ponovio je Kristić. Slikovito rečeno Osijek je otok koji je okružen komarcima, a jedino se u njemu odvija aktivna borba.

Stoga u gradskom uredu za zdravstvo i Odjelu za biologiju apeliraju na borbu protiv urbanih komaraca, onih koji nastaju tu oko nas, u gradskom dvorištima, zapuštenim mjestima, a slikovito rečeno i u vazama s vodom na grobljima. Bit će stoga distribuirani edukativni plakati na kojima je detaljno pojašnjeno što treba učiniti kako bi komaraca u dvorištu bilo manje. Apostrofira se ukazivanje na uklanjanje svih potencijalnih žarišta koja pogoduju razvoju ličinki komaraca.

Osnova borbe i ove godine je monitoring metoda Odjela za biologiju kojom se nastoji predvidjeti pojava ličinki unutar sedam dana te izdavanje naloga za njihovo uništavanje na detektiranoj površini.

Ali aviotretmana samoga grada neće biti ni ove godine, kao ni Kopačkog rita. Tretirat će se samo rubna područja sjeverozapadno i jugoistočno od grada.

Izvor: GLAS SLAVONIJE/Dario KUŠTRO

Srodni članci

Pročitajte također i
Close
Back to top button