HrvatskaHrvatska i Svijet

Ratko Mladić osuđen je na kaznu doživotnog zatvora

Ratku Mladiću potvrđena je kazna doživotnog zatvora. Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) izriče u Den Haagu potvrdilo je prvostupanjsku presudu ratnom zapovjedniku vojske bosanskih Srba. 

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izrekao je u studenome 2017. godine Mladiću kaznu doživotnog zatvora pošto ga je proglasio krivim za najteže ratne zločine tijekom rata u BiH, uključujući i genocid u Srebrenici. Na tu su se presudu žalili tužiteljstvo i obrana.

Mladić će ostati u pritvoru dok se ne odluči u kojoj će državi služiti kaznu.

Odbijena žalba

Žalbeno je vijeće odbilo Mladićevu žalbu na presudu iz 2017. godine. Sutkinja je kazala da je zaključeno da je UZP postojao kada je riječ o napadima na Sarajevo. Žalbeno vijeće je, uz jedno suprotno mišljenje, ustanovilo da raspravno vijeće ni ovdje nije pogriješilo, pa je ta žalba odbačena.

“Žalbeno vijeće smatra neuvjerljivim Mladićevu tvrdnju da je on želio preseliti muslimane iz humanitarnih razloga. Premještanje je bilo protuzakonito i prisilno. I ovdje je sutkinja Nyambe imala suprotno mišljenje”, rekla je sutkinja i zaključila da ni u ovom slučaju Mladiću žalbi nije dokazao da je raspravno vijeće pogriješilo.

Srodni članci

Pročitajte također i
Close
Back to top button