Najave SarvašSarvaš

POČELO KOMUNALNO OPREMANJE EKO INDUSTRIJSKE ZONE U NEMETINU

U Osijeku su upravo počeli radovi na komunalnom opremanju Eko industrijske zone Nemetin vrijedni gotovo 12,5 milijuna kuna.

Svečano su prvu i jedinu takvu zelenu zonu otvorili ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji je došao u ime potpredsjednika Vlade Branka Grčića, s osječkim gradonačelnikom Ivanom Vrkićem i njegovim zamjenicima Denisom Ambrušem i Vladimirom Hamom, te dožupanom osječko-baranjskim Željkom Kraljičkom.

Jakovina je čestitao gradskoj upravi na odličnom projektu za koji su povučena nepovratna sredstva od EU-a kako bi se za 101 hektar napravile ceste, javna rasvjeta, toplovodi i ostala komunalna infrastruktura. Napomenuvši kako je Vlada u ovom slučaju bila “suport” dobrom projektu, Jakovina je ocijenio kako se Eko industrijska zona nalazi na idealnoj poziciji – u blizini granica Hrvatske s trima državama, uz riječne, cestovne, zračne i željezničke prometne koridore, te da kroz samu zonu prolazi željeznička pruga. Stoga je pozvao investitore da prilikom budućih projekata u razmatranje uzmu i nemetinsku zonu s obzirom na beneficije i ostale pogodnosti poput jeftinijih energenata, smanjenja cijene zemljišta, cijene komunalnog doprinosa od 15 kuna po kvadratu i drugo.

Grad uložio 30 milijuna kuna

Gradonačelnik Vrkić smatra kako je ovo početak nove nade za ulaganja u Osijeku, odnosno gradnju novih tvornica i pogona na parcelama na kojima bi se trebali u punom građevinskom zamahu početi vrtjeti mnogi građevinski kranovi novih investitora, nakon što se do listopada 2016. godine okončaju radovi na infrastrukturi koja će omogućiti poslovanje ulagača.

– Ovo je druga etapa, a u prvoj je etapi Grad uložio 14 milijuna kuna, što je zajedno s ovom investicijom gotovo tridesetak milijuna kuna ulaganja. Ne moram posebno pojašnjavati koje su prednosti ove zone jer se nalazi na sjajnom mjestu, i očekujem da će investitori prepoznati naše napore da im povećamo konkurentnost na tržištu jer investitorima, kao dio Europske unije, nudimo povoljnije uvjete za razvoj i poslovanje. U ovoj će se zoni graditi i bioenergana kako bi tvornicama ponudili jeftinije energente i time im smanjili ulazne troškove poslovanja. Ne očekujem veliki priljev sredstava u gradski proračun od investitora jer im nudimo stvarno dobre pogodnosti za razvoj i poslovanje, ali će Osječani ovdje naći posao i osigurati si egzistenciju pa će neposredno, preko poreza, puniti i gradsku blagajnu. Ovo je mjesto najbolji izazov za ulagače i njihovo poslovno širenje – rekao je gradonačelnik Vrkić.

Prednost proizvodnji i izvoznicima

Izvođači radova su zajednički ponuditelji – domaće tvrtke Instos i Osijek-Koteks. Kornelija Mlinarević, pročelnica Upravnog odjela za programe i projekte Europske unije i gospodarstvo Grada Osijeka, kaže kako je već trećina zone rezervirana, a pregovara se trenutačno i s ulagačem koji želi zauzeti čak 50 hektara. Jakovina je stoga istaknuo kako će se morati razmišljati i o proširenju Eko zone s obzirom na iskazan interes potencijalnih investitora.

Mlinarević je, pojašnjavajući što se već određeno vrijeme događa na istočnom prilazu Osijeku, istaknula kako je raduje što je ovaj projekt, u općoj devalvaciji gospodarskih zona, prepoznat kao veliki potencijal i važnost, pa je Gradu Osijeku odobren ovaj projekt u velikoj konkurenciji projekata poslovne i turističke infrastrukture i sufinanciran s 99 posto nepovratnih sredstava.

– Brendiramo ovu zonu kao zelenu zonu, u neposrednoj blizini posluje niz uspješnih poduzetnika. U susjedstvu je, naime, nova Kanditova tvornica, veselimo se što na staroj lokaciji Saponija planira nova postrojenja za proizvodnju. Surađujemo s osječkim Sveučilištem, među posebnostima i prednostima je Znanstveni centar za obnovljive izvore u Zoni, kao i bioplinsko postrojenje za proizvodnju električne i toplinske energije. Parcele, površine od 2500 do 50.000 kvadrata, prodaju se uz snažnu potporu lokalne vlasti koja je predvidjela velike olakšice investitorima prema vrsti i veličini ulaganja i otvaranja radnih mjesta. Za ulaganja od dva milijuna eura olakšica je čak 90 posto od cijene zemljišta. Prednost ima proizvodnja, izvoznici, odnosno Zona je namijenjena prije svega srednjim i velikim poduzetnicima za proizvodne kapacitete prerađivačke industrije i veće industrijske pogone koji trebaju značajnije površine i blizinu pročiščivača vode. Parcele se prodaju za namjene od proizvodne, odnosno industrijske, preko novih tehnologija do GREENFIELD investicija u obnovljive izvore energije. Zahvaljujem projektnima partnerima EU centru i RRA Slavonije i Baranje koji su pridonijeli realizaciji projekta, kao i Vladi RH koja je prepoznala nemetinsku zonu kao zonu od nacionalnog značenja – kazala je Mlinarević.

 

 [notification type=”notification_info” ]

PRVI INVESTITORI VRLO ZADOVOLJNI

Ante Nevistić, vlasnik tvrtke Inspecto, jedan je od investitora u Ekozoni, na parceli od 8200 kvadrata, na kojoj će graditi svoj objekt površine 2500 kvadrata, gdje će zaposliti od 20 do 30 djealatnika. Kaže kako ga je na ulaganje privukla cijena zemljišta koje je na odličnoj poziciji te niski troškovi energenata koji se planiraju ponuditi ulagačima u nemetinsku Ekozonu.

Dijana Bek predstavila je tvrtku Lagermax koja će ulaganjem u Osijeku zaokružiti investicijsko ulaganje u Hrvatskoj. Hrvatski je Lagermax dio austrijskog koncerna Lagermax koji upošljava 2000 radnika, a u Hrvatskoj djeluje 15 godina te se u Rijeci upravo očekuje otvorenje njihove podružnice.

Na otvorenju su bili i predstavnici Messer-plina, tvrtke koja je među prvim ulagačima i stanarima Zone.

[/notification]

 

Related Articles

Pročitajte također i
Close
Back to top button