Sarvaš

Nemetin/Sarvaš: 30godina od razmjene zarobljenika

Dana 14. kolovoza 1992. godine izvršena je razmjena hrvatskih i srpskih zarboljenika u Nemetinu-Sarvaš, a današnji dan se još obilježava i kao Dan logoraša, odnosno Dan sjećanja na zatočenike srpskih koncentracijskih logora tijekom Domovinskoga rata u Hrvatskoj.

Toga dana prije točno 30 godina oslobođeno je 714 hrvatskih branitelja i civila, a u znak sjećanja na taj događaj u Nemetinu je postavljena i spomen-ploča. Najviše razmijenjenih, njih 566, zatočeno je između 18. i 20. studenog 1991. na području Vukovara, a prosječno su u zatočeništvu proveli 250 dana. Na okupiranom teritoriju Hrvatske bilo je 30 logora i zatvora. U logorima su bili zatočeni branitelji i civili (muškarci, žene, starci, djeca).

Prema svjedočanstvima bivših zatočenika u tim logorima provodila se tortura, ponižavanje zatočenika, a neki su tamo i ubijeni. Prema podacima Hrvatskog društva logoraša kroz logore je tijekom Domovinskog rata prošlo više od 30.000 ljudi, među kojima 3000 žena i 500 djece. Oko 300 osoba ubijeno je ili umrlo od posljedica zlostavljanja i mučenja. Na putu u logor stradalo je još oko 2500 ljudi.

Najmlađa ubijena osoba u srpskim koncentracijskim logorima imala je samo šest mjeseci, a najstarija 104 godine. Čak 500 osoba koje su bile zatočene u srpskim koncentracijskim logorima danas se još uvijek vode kao nestale osobe.

Srodni članci

Back to top button