KUD SarvašUdruge Sarvaš

KUD Sarvaš “Obnova starih zanata”

U subotu, 29.3. u prostorijama Mjesnog odbora u Sarvašu, Kulturno – umjetničko društvo Sarvaš je organiziralo radionicu „priplet – rasplet“ pod vodstvom gospođe Dubravke Radovanović iz Osijeka. 

Radionicom KUD Sarvaš htio je raditi zajedno sa svojim članovima, ali i sumještanima na obnovi starih zanata, a pritom i na očuvanju kulturne baštine u Sarvašu, ali i šire.

10003025_424713351005924_707567733_n

.

Do sada su se u prostorijama KUD-a nekoliko puta mjesečno održavale radionice na kojima su članovi društva učili razne tehnike šivanja i svih sličnih zanata (vez, tkanje, šivanje) potrebnih za rekonstrukciju nošnji. Ono što je specifično za ovu radionicu jest da smo kao KUD u suradnji sa Savjetom mladih Grada Osijeka htjeli aktivirati mlade djevojke, ali i zainteresirane dečke, u Sarvašu, nešto ih naučiti i to znanje zadržati kako bi se uspješno i prenosilo dalje.  Radionicu smo podijelili u dvije skupine, prva koja je bila manja je bila za žene iz KUD-a, a druga za djevojke od 15 do 30 godina te smo ju otvorili za sve zainteresirane mlade u Sarvašu. Odaziv je bio relativno dobar, u što se uvjerio predstavnik Savjeta mladih, Marko Perković, koji je ujedno i sam član Kulturno – umjetničkog društva u Josipovcu te tako prepoznaje vrijednost ovakvih radionica, i ovo je samo jedna od niza radionica koje planiramo organizirati kao društvo kako bi sačuvali stara znanja i kako bi se kao KUD otvorili mjestu Sarvaš i ponudili im sasvim drugačiji sadržaj te ih potaknuli na učenje i bavljenje kulturom kroz ovaj oblik. Ovaj puta kroz jednu radionicu ciljana skupina su nam bili mladi kroz veći projekt nazvan „Edukacija radi edukacije i mladi za mlade u očuvanju kulturne baštine“ koji je većinski financirao Savjet mladih.

10152502_424713371005922_1935626197_n

Kako članovi i mladi ne bi obezvrijedili narodno blago i ruho, te prema njemu pristupali paušalno, kroz edukaciju, prvenstveno radionice i slične sadržaje, mogu prepoznati pravu vrijednost rukotvorenih starina. S obzirom da članovi društva uglavnom ručno rade na obnovi starih nošnji, ovakav tip radionice pokazao se vrlo korisnim za KUD, za Sarvaš i njegove mještane koji će kroz ovakvu radnu socijalizaciju raditi na očuvanju kulture i starih zanata. KUD Sarvaš spremno prihvaća odgovornost za kulturu u svome mjestu te želimo biti kao mala „tvornica kulture“. To podrazumijeva da društvo ne smije samo pasivno reprezentirati određene folklorne i etnološke regije nego mora biti izbor za buduće generacije u umjetničkom i obrtničkom stvaralaštvu, da budu kazivači i znalci prostora kojeg reprezentiraju.

 

Bojan Amanović, predsjednik KUD-a Sarvaš.

povezani članci

Pročitajte također

Close
Back to top button
Close