HrvatskaHrvatska i Svijet

Hrvatska kupuje 12 francuskih zrakoplova Rafale

Vlada je odlučila da Hrvatska kupuje 12 francuskih zrakoplova Rafale, deset jednosjeda i dva dvosjeda po cijeni od 999 milijuna eura. “Izabrani višenamjenski borbeni avion najnovije je generacije i smatra se jednim od najboljih na svijetu”, kazao je premijer Andrej Plenković te zahvalio SAD-u, Izraelu i Švedskoj na njihovu trudu i kvalitetnim ponudama.

“Novim borbenim avionom kojim ćemo zamijeniti MIG-ove očuvat ćemo sposobnosti hrvatskog ratnog zrakoplovstva i značajno ćemo ga osnažiti”, rekao je. “Steći ćemo moćno strateško sredstvo odvraćanja i tako nacionalnu sigurnost podići na razinu koju nikada nismo imali”, dodao je premijer.  “Ostvarujemo i najveće ulaganje u trajni mir”, dodao je. “Povećat će se sigurnost, a postat ćemo atraktivniji za strane ulagače. Hrvatskoj se otvara mogućnost razvoja istraživačkih, znanstvenih i industrijskih segmenata”

“Vlada je razmatrala studiju i odlučila da je ponuda Francuske najbolja i donijela odluku o 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale, deset jednosjeda i dva dvosjeda. Izabrani višenamjenski borbeni avion najnovije je generacije i smatra se jednim od najboljih na svijetu. Jedini je od četiri ponuđenih koji ima mogućnost nadzvučnog super krstarenja, može podnijeti najviše terete, 9 i pol tona i ima najmanji radarski odraz, što ga čini djelomično nevidljivim. Hrvatska će ga dobiti u najnovijem standardu F3R uvedenom 2018., čime će raspolagati najnaprednijim borbenim zrakoplovom u ovom dijelu Europe”, dodao je. “Francuska ponuda pokazala se najboljom jer za najpovoljniji iznos novca dobivamo najbolje ocijenjen i opremljen avion”, kazao je premijer. “Ponuda u vrijednosti od 999 milijuna eura, koja će se ostvariti kroz ugovor između dviju vlada, najpovoljnija je i pruža najbolju obročnu otplatu koja ni na koji način neće usporiti ulazak Hrvatske u europodručje. Želim zahvaliti Švedskoj, Izraelu i SAD-u na njihovim kvalitetnim ponudama, kao i na njihovu trudu”, kazao je. 

Srodni članci

Pročitajte također i
Close
Back to top button