Sarvaš

HRT: Borba protiv komaraca na istoku (SARVAŠ)-Hrvatske

Milijuni kuna tijekom ljeta će se trošiti i na suzbijanje komaraca na istoku zemlje. U Osijeku i prigradskim naseljima traje velika akcija njihova uništavanja. Dosad je tretirano oko 12 tisuća hektara, no mnogi smatraju da će to biti akcija kratkog daha.

U prigradskom naselju Sarvaš u suton samo najhrabriji izlaze na ulicu jer se od komaraca u to doba dana teško obraniti. U brojevima – oko 29 tisuća komaraca uhvaćenih u klopku tijekom 12 sati. Zbog toga se protiv njih bore i sa zemlje i iz zraka.

Danas se iznad naseljenih mjesta ne smiju tretirati iz zraka pa su tako problem i zelene površine unutar dvorišta, a onda još i nepovoljni vremenski uvjeti.

– Tretira se gotovo svakodnevno na određenim dijelovima grada. Međutim sada je situacija da imamo veliki ulazak komaraca iz netretiranih područja oko grada i nažalost bila je jako vjetrovita nedjelja, tako da su u ponedjeljak brojke nakon tretmana bile puno više nego prije tretmana, kaže Hrvoje Bekina, voditelj Službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju, NZZJZ Osječko-baranjske županije.

Najbrojniji su u blizini šuma i Kopačkoga rita, no u rubnim dijelovima Osijeka stanje je samo malo bolje. Borba protiv komaraca postala je prioritetan zadatak novoga osječkoga gradonačelnika od prvoga radnog dana, i to baš u vrijeme najveće najezde letećih napasnika.

– Vatrogasnim mjerama, to nam jedino preostaje, ja molim građane za strpljenje, ja ih razumijem. Uistinu činimo sve što je u našoj moći. Komarci se moraju tretirati larvicidno, puno prije nego što izađu van . Osijek je okružen općinama koje to nažalost ne rade, ne slušaju preporuke ZJZZ i onda se mi ovdje borimo na sve moguće načine, rekao je Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka.

Te vatrogasne mjere do sada su stajale oko 2 i pol milijuna kuna. Predviđen je 3,1 milijun kuna, no gradonačelnik je najavio i mogući rebalans proračuna, novcem je spremna uključiti se i Vlada.

Želimo li razvijati kontinentalni turizam, rješavanje problema vezanih za komarce trebalo bi biti ključno, kao i to da ono postane zajednički projekt gradova i općina.Volume 90%01:5500:1002:35 

Izvor: text/video/slike HRT

Srodni članci

Pročitajte također i
Close
Back to top button