Crna kronikaSarvaš

Eko bomba: Odlagalište građevnog otpada na ulazu u Sarvaš više nitko ne nadzire?!

Samo nekoliko dana nakon što je počelo rušenje trošnih objekata u središtu Sarvaša,i izjave gradonačelnika Ivice Vrkića kojega citiram: ”   “Prvo čistimo ispred svog praga, svoja rugla, gradsku imovinu, a sada krećemo i na privatne prostore. Napravit ćemo sve da cijeli Osijek dobije sasvim drugu sliku”…u istom trenutku odlagalište građevnog otpada neposredno prije ulaska u Sarvaš bez kontrole je od početka godine! 

I dok su još prije dva tjedna iz gradske uprave posebnom konferencijom za novinare upozorili na opasnost od ekocida, pronađena je ambalaža od pesticida na jednom od javnih odlagališta; druga, prava ekološka bomba zapravo kuca na osječka vrata. Odlagalište građevnog otpada neposredno prije ulaska u Sarvaš bez kontrole je od početka godine! A poznato je kako nam ne treba puno kako bismo to iskoristili za nedozvoljeno odbacivanje svega i svačega. Toliko da je čak smećem zatrpan službeni ulazak na ovo odlagalište!

Svi oni koji su posljednjih godina na taj deponij dovozili odbačene pločice, drvenariju, cigle, šutu… znaju da se to ondje istovaralo bez naknade. Na ulazu je bio dežurni redar kojemu ste prijavili što imate, a on bi vas dalje uputio kamo da to na deponiju i ostavite. To prostrano odlagalište koristila je i građevinska operativa za istovar zemlje s gradilišta. Budući da se odlagalište prostire na površini od gotovo deset hektara bilo je dovoljno mjesta.

– Mjesta ima i sada, ali se ne može više ući unutra – izvijestio nas je nezaposleni Bjelobrđanin, koji ondje uz još jednu ženu patrolira ne bi li pronašao nešto što je za njega uporabljivo. Sjeća se kako mu je svojevremeno ondje bilo dozvoljeno skupljati i odvoziti odbačenu ciglu… Cigle, kaže, ima i sada, ali on jednostavno ne može do nje.

Što se zapravo događa? Koncesionar ili pak zakupac tog odlagališta, tvrtka Krov od 1. siječnja nije više u toj ulozi. Nismo uspjeli saznati jesu li to učinili samovoljno ili im je pak jednostavno istekao ugovor. Zato se u ovom razdoblju ne zna tko upravlja odlagalištem. U Gradu, koji je vlasnik zemljišta, upućuju na Unikom i starog zakupnika, u Unikomu ne negiraju da su u pregovorima, ali kažu nisu ni blizu tome da uđu u posjed, i lopticu vraćaju na Grad…

U međuvremenu količina otpada jednostavno buja, po starom običaju ondje se sada nađe svačega, od komunalnog otpada, odbačene plastike, kućnih potrepština, pa do svježe orezanih grana voćki… Kako tko stiže, jednostavno se rješava otpada. I to na prostoru ispred odlagališta. I za našeg posjeta građevinski kamioni su nesmetano istovarali nove količine zemljišta na novoj samonikloj lokaciji, sve udaljenijoj od područja službenog odlagališta…

Foto: D. Kuštro

Related Articles

Pročitajte također i
Close
Back to top button