Sarvaš

Dodatnih 7,5 milijuna kuna za sanaciju deponije Sarvaš

Ugovor vrijedan 7,5 milijuna kuna za sufinanciranje sanacije zatvorenog odlagališta komunalnog otpada Sarvaš potpisali su u Osijeku direktor Fonda Siniša Kukić i gradonačelnik Ivan Vrkić.

„Ukupna vrijednost projekta procjenjuje se na oko 73 milijuna kuna i nakon splitskog odlagališta Karepovac ovo je najveća investicija kada su u pitanju sanacije odlagališta.“, rekao je direktor Kukić. Potpisivanju prethodila je uspješna priprema projekta te je Grad Osijek za sanaciju Sarvaša, preko europskog Kohezijskog fonda, uspio osigurati 85% bespovratnih sredstava, odnosno 60 milijuna kuna.

„Upravo kako bi pomogli Osijeku da zaokruži financijsku konstrukciju Fond je za ovaj projekt odobrio još dodatnih 7,5 milijuna kuna.“, istaknula je pročelnica Upravnog odjela za graditeljstvo, energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša Ljiljana Belajdžić. Dodala je kako je po sličnom modelu već sanirano odlagalište Filipovica, dok je u tijeku sanacija odlagališta Nemetin koja bi trebala završiti do kraja ove godine. Belajdžić je istaknula kako je  Fond i njegove stručne službe velika potpora Gradu u realizaciji svih ovih projekata.

Gradonačelnik Vrkić napomenuo je kako Grad Osijek prednjači u Hrvatskoj po ulaganjima za gospodarenje otpadom. Do sada je uloženo ukupno 130 milijuna kuna, a to su većinom novci Europske unije i Fonda za zaštitu okoliša.

Direktor Fonda Siniša Kukić je za kraj najavio kako će Fond do konca ove godine putem javnih poziva građanima, gospodarstvu i jedinicama dodijeliti više od 600 milijuna kuna bespovratnih sredstava te pozvao Osječane da u što većem broju prijave svoje projekte.

Related Articles

Back to top button