Župa Sarvaš

Danas počinje advent ili došašće

Danas palimo prvu svijeću na svojim adventskim vijencima te započinje razdoblje došašća odnosno duhovne pripreme za Božić. Došašće uvijek započinje nedjeljom koja pada u razdoblju između 27. studenoga i 3. prosinca te predstavlja vrijeme čekanja na preobrazbu.

Došašće ili advent je vrijeme pripreme za Božić, rođenje i dolazak Isusa Krista. Započinje četiri tjedna prije Božića pa stoga se izrađuju adventski vijenci s četiri svijeće, a svaka predstavlja jedan tjedan došašća. Značenje riječi advent dolazi od latinske riječi „advenire“ što znači dolazak.

Nekada su na vijencu stajale čak 24 svijeće od kojih su četiri bile velike crvene te 20 malih bijelih. Velike su se palile nedjeljom, a male svaki dan te su služile kao svakodnevni podsjetnik vjernicima za duhovnu pripremu zbog nadolazećeg Božića. Najčešće su ih, kao i vijenac, ljudi ukrašavali zimzelenim graničicama koje simboliziraju vječni život.

  • Prva svijeća je postilica ili prorokova svijeća, a simbolizira nadu i iščekivanje.
  • Druga svijeća je pomirilica ili betlehemska, a označava mir.
  • Treća svijeća je pastirska te slavi veselje i radost.
  • Četvrta svijeća je svijeća anđela te nam donosi ljubav.

Upalili smo danas i prvu svijeću u našoj župi Rođenja sv. Ivana Krstitelja SARVAŠ, svijeću nade, na našem adventskom panju. S nadom započnimo ovo Došašće, misama zornicama. Svojim dolaskom, pripremite se i dočekajmo Isusov rođendan radosni u zajedništvu. Posebno pozivamo svu djecu, najustrajniji biti će nagrađeni.

Related Articles

Pročitajte također i
Close
Back to top button