Hrvatska

Dan državnosti Republike Hrvatske

Hrvatska danas, 30. svibnja, obilježava Dan državnosti u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine. Izabrani zastupnici tada su na konstituiranju novoga Sabora Socijalističke Republike Hrvatske, kojem su nazočili i brojni gosti iz domovinske i iseljene Hrvatske i predstavnici vjerskih zajednica, izabrali za predsjednika Sabora Žarka Domljana, za potpredsjednike Ivicu PercanaStjepana Sulimanca i Vladimira Šeksa

“Kao što sam vjerovao da će hrvatski narod reći svoju zrelu riječ na prvim demokratskim izborima, iz kojih je proizišao ovaj Hrvatski sabor, još sam čvršće uvjeren da će on znati i moći pod vodstvom svoga istinskoga predstavništva, izgraditi život dostojan slobodnih ljudi u svojoj jedinoj, napaćenoj, ali svetoj domovini”, rekao je Franjo Tuđman u Saboru 30. svibnja 1990. 

Hrvatska vojska sudjelovat će u obilježavanju Dana državnosti prigodnim programom u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Puli

Program Hrvatske vojske povodom Dana državnosti

Povodom obilježavanja Dana državnosti u četvrtak 30. svibnja 2024. u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Puli bit će izloženo naoružanje, borbena i neborbena tehnika i oprema Hrvatske vojske, a u Zagrebu će se održati i pokazne vježbe i letački program.

NAPOMENA: Izmjene u programu moguće su zbog vremenskih uvjeta.

Zagreb, SRC Jarun

U Zagrebu na SRC Jarun, od 8:30 do 18:00 sati, bit će izloženo naoružanje, borbena i neborbena tehnika i oprema Hrvatske vojske te je predviđeno održavanje pokaznih vježbi Hrvatske vojske i letački program Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Pokazne vježbe pripadnika Hrvatske vojske – vježba Zapovjedništva specijalnih snaga, vježba Počasno-zaštitne bojne, prikaz rada vodiča i službenih pasa Pukovnije vojne policije i letački program Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, preleti helikoptera Kiowa Warior i Black Hawk, aviona Rafale te akro grupe “Krila Oluje”, građani će moći pratiti od 17:00 sati.

Također, vojnički ručak za građene bit će organiziran od 12:30 do 16:00 sati.

Napominjemo kako se tijekom priprema i provedbe navedenih aktivnosti 29. i 30. svibnja u Zagrebu očekuje pojačana buka te molimo građane za strpljenje i razumijevanje.

Split, Gat svetog Nikole

U Splitu na Gatu svetog Nikole, od 8:30 do 18:00 sati, bit će izloženo naoružanje, borbena i neborbena tehnika i oprema Hrvatske vojske.

Za građane će biti organizirana podjela vojničkog graha.

Osijek, lijeva strana Drave, Krunska utvrda i Katakombe

U Osijeku na lijevoj strani Drave, Krunskoj utvrdi i Katakombama, od 8:30 do 18:00 sati, bit će izloženo naoružanje, borbena i neborbena tehnika i oprema Hrvatske vojske.

Za građane će biti organizirana podjela vojničkog graha.

Pula, Riječki gat

U Puli na Riječkom gatu, od 8:30 do 18:00 sati, bit će izloženo naoružanje, borbena i neborbena tehnika.

U Puli na Riječkom gatu, od 8:30 do 18:00 sati, bit će izloženo naoružanje, borbena i neborbena tehnika.

Srodni članci

Back to top button