HrvatskaOsijek

Barbie: Najveće otvorenje za Warner Bros u Hrvatskoj

Barbie, najnoviji film iz studija Warner Bros, napravio je pravu senzaciju u hrvatskim kinima. S nevjerojatnih 66.418 gledatelja od premijere prošlog tjedna, film je postigao najbolje otvaranje bilo kojeg filma Warner Brosa u povijesti Hrvatske, zaradivši impresivnih 390.831 eura. Ne samo da je bio hit među publikom, već je dobio i pohvale kritike, zaradivši ocjenu od 90 posto na poznatoj web stranici za recenzije Rotten Tomatoes. U Sjedinjenim Državama Barbie drži rekord za najveće otvaranje vikenda 2023. godine. Njegova zarada od 155 milijuna u prvom tjednu čak je premašila prihod filma “Super Mario Bros” u travnju.

Kreativni tim iza Barbie

Barbie nije samo revolucionarni film u smislu uspjeha na kino blagajnama, već i trijumf za svoj talentirani kreativni tim. Scenarij je režirala Greta Gerwig, a napisao Noah Baumbach, a temelji se na kultnoj lutki Mattel koja je debitirala prije šezdeset godina. Gerwig donosi svoju jedinstvenu perspektivu popularnoj igrački, koja je tijekom godina izazvala kontroverze zbog svojih nerealnih razmjera i utjecaja na mlade djevojke. U njezinoj priči, Barbie i Ken odlaze iz Barbielanda u stvarni svijet u potrazi za istinskom srećom.

Glumačka postava sa zvijezdama

Barbie se može pohvaliti nevjerojatnom glumačkom ekipom ansambla, uključujući neka od najvećih imena Hollywooda. Margot Robbie preuzima ulogu Barbie, kojoj se pridružuju Dua Lipa, Emma Mackey, Issa Rae, Kate McKinnon, Hari Nef, Anna Cruz Kayne, Sharon Rooney, Emerald Fennell, Nicola Coughlan, Alexandra Shipp i Ritu Arya portretirajući različite verzije voljene lutke. Kena, Barbienog kultnog partnera, glume Ryan Gosling, Simu Liu, Michael Cera, Ncuti Gatwa, Kingsley Ben-Adir i Scott Evans. Ljudske likove u filmu oživljavaju Will Ferrell, Amerika Ferrera i Helen Mirren.

Obaranje rekorda i stvaranje povijesti

Barbie ne samo da je postigla najbolje otvaranje za Warner Bros u Hrvatskoj, već je postavila i rekorde na globalnoj razini. Redateljski prvijenac Grete Gerwig s Barbie označava najbolje otvaranje za film koji je režirala žena, a ujedno je postao i otvaranje s najvećom zaradom za Margot Robbie, Ryana Goslinga i gotovo svakog uključenog glumca. Kombinacija Gerwigove vizije i zvjezdane moći glumačke ekipe pokazala se kao dobitna formula.

Evolucija Barbie

Barbie je doživjela značajne transformacije od svog uvođenja u svijet 1959. godine. Tijekom godina bila je izvor inspiracije i kontroverzi, a njezin utjecaj na sliku tijela i težnje mladih djevojaka bio je predmet rasprave. Međutim, Mattel je poduzeo korake za rješavanje ovih problema, uvodeći raznolikije tipove tijela, tonove kože i mogućnosti karijere za Barbie. Film Barbie odražava ovu evoluciju, predstavljajući priču koja nadilazi izgled lutke i usredotočuje se na njezino unutarnje putovanje prema samootkrivanju i pronalaženju istinske sreće.

Osnaživanje djevojaka svugdje

Barbie je uvijek bila više od igračke. Bila je simbol osnaživanja i simbol neograničenog potencijala za djevojčice širom svijeta. Prikazujući Barbieno putovanje u filmu, mladu publiku podsjećaju da mogu biti što god žele, oslobađajući se društvenih očekivanja i prihvaćajući svoju individualnost. Poruka filma odjekuje s djevojkama svih dobnih skupina, inspirirajući ih da sanjaju velike snove i slijede svoje strasti.

Utjecaj Barbie

Tijekom svoje povijesti, Barbie je imala dubok utjecaj na popularnu kulturu. Bila je modna ikona, uzor i izvor inspiracije za bezbroj pojedinaca. Barbie ne samo da je utjecala na industriju igračaka, već je ostavila traga i na filmovima, glazbi i modi. Film Barbie služi kao dokaz trajne ostavštine ove voljene lutke i njezine sposobnosti da se prilagodi i ostane relevantna u svijetu koji se stalno mijenja.

Zaključak

Barbiein uspjeh u hrvatskim kinima svjedoči o trajnoj popularnosti kultne lutke. Rekordno otvaranje filma i pohvale kritike svjedoče o talentu njegovog kreativnog tima i zvjezdanoj moći njegove glumačke ekipe. Barbieno putovanje od njezina debija 1959. do danas odražava promjenu stavova prema slici tijela i ženskom osnaživanju. Kroz film, Barbie nastavlja nadahnjivati i osnaživati djevojke svugdje, podsjećajući ih da mogu biti sve što žele biti. Utjecaj Barbie proteže se daleko izvan prolaza igračaka, što je čini kulturnim fenomenom koji će nastaviti osvajati publiku generacijama koje dolaze.

Srodni članci

Pročitajte također i
Close
Back to top button